Schoorsteen vegen

Vegen van het rookkanaal

Tijdens het stoken van uw kachel of haard komen rookgassen vrij die stof- en roetdeeltjes achterlaten aan de binnenkant van de schoorsteen. Na verloop van tijd vormt zich een laagje creosoot in de schoorsteen. Uw schoorsteen vervuilt. Dat brengt risico’s met zich mee zoals:

• De trek wordt minder; de kachel of haard stookt slechter, waardoor het risico op een schoorsteenbrand aanzienlijk toeneemt.
• Een vervuilde schoorsteen kan minder giftige rookgassen afvoeren, waardoor rook terugslaat naar de woning.

Laat uw schoorsteen daarom zeker eens per jaar vegen! Veel verzekeringsbedrijven hebben als voorwaarde opgenomen dat u een bewijs van schoorsteenvegen moet kunnen overleggen.

Ook wanneer u een (gesloten) gastoestel  gebruikt, is het verstandig om regelmatig te controleren of uw schoorsteen niet verstopt is. Bij een gaskachel vormt zich weinig creosoot in de schoorsteen. Maar in de loop van de tijd kunnen spinnen met hun spinrag en vogels met hun nesten wel voor verstopping zorgen.

Ventilatie
Wij adviseren u om bij een haard of kachel met een open verbrandingssysteem goed te ventileren. Uw sfeerverwarmingstoestel werkt daardoor beter en veiliger. Het is dus van belang het ventilatierooster regelmatig schoon te maken.

Wij werken al geruime tijd samen schoorsteenvegersbedrijf IJmond Content: www.de-schoorsteenveger.nl